Soarele…

Încă de acum 5.000 de ani, oamenii "venerau" soarele. Știm astăzi, că soarele este pur și simplu cea mai apropiată stea a noastră. Fără ea, viața nu ar exista pe planeta noastră.

Puterea soarelui interceptată de pământ este aproximativ 1.8 * 1011 MW, care este de mii de ori mai mare decât consumul actual de pe pământ a tuturor surselor comerciale de energie.

Astfel, dacă vom converti aceasta energie in alte forme de energie, poate cea  mai promițătoare resurse energetice neconvenționale.

Ce este energia solară?

Energia solară poate fi transformată în alte forme de energie, cum ar fi căldura și / sau electricitate. În anii 1830, astronomul britanic John Herschel a folosit un solar termic cutie colector (un dispozitiv care absoarbe lumina soarelui pentru a colecta căldură) pentru a găti mâncare în timpul unei expediții în Africa.

Astăzi, energia solara este captata la alt nivel tehnologic, astfel incat energia soarelui are o aplicabilitate vasta.

 

Cum se capteaza energia solara?

Energia solară poate fi folosită pentru a încălzi un fluid, cum ar fi apă în panouri colectoare solare, montate pe un acoperiș orientat spre sud sau perete, fiecare cu capac transparent pentru a admite lumina soarelui.

Apa circulă prin canale sau țevi în interiorul fiecăruia panou. Interiorul este de obicei vopsit în negru, deoarece suprafețele negre absorb cu ușurință căldura. Apa este încălzită, și apoi apa caldă este pompată la un schimbător de căldură care extrage căldura pentru a fi utilizată în casă.

Energia solara poate fi, de asemenea, utilizată pentru a genera energie electrică în celule fotovoltaice (PV). Celulele fotovoltaice sunt realizate din semiconductori, similari cu cei folosiți pentru a face cipuri de calculator.

Modulele fotovoltaice (PV) schimbă lumina soarelui direct în electricitate. Sistemele fotovoltaice sunt adesea  utilizate în locații care nu sunt conectat la rețeaua electrică (off-grid) Acestea sunt o solutie eficienta pentru a aduce energie si genera electricitate in zone defavorizate (de ex. sate din Muntii Apuseni). Sunt o solutie eficienta si pentru zonele cu energie electrica pentru a economisii sume considerabile de bani.

Performanța sistemelor fotovoltaice este dependentă de lumina soarelui. Condițiile climatice (de exemplu, norii, ceața) au un efect semnificativ asupra cantității de energia solară primită de o matrice fotovoltaică și, în rândul său, performanța sa. Cea mai actuală tehnologie modulele fotovoltaice sunt eficiente în proporție de aproximativ 24% în conversia luminii solare (performanta)

Vedeti aici cele mai performante panouri solare importate de compania noastra.

De exemplu, in 2006 aceasta conversie era imposibila si performanta era in jur de 10%, astfel incat viiitorul fara indoiala, este al energiei solare.

Avantaje

Energia fotovoltaica nu polueaza si este foarte usor de transportat si montat oriunde. In zilele noaste, exista si posibilitatea folosirii arhitecturale a energiei solare prin fabricarea acestora dupa preferinta clientului (culoare, forma, integrare etc). Costul de amortizare depinde si este in jur de 5-10 ani (in functie de consumul estimat anual, consumul real, costul energiei, calitatea panourilor fotovoltaice si eficienta)

O remarca se impune insa … sistemele voltaice pot sa integrate cu sistemele eoliene si sa functioneze in paralel.

Vedeti aici un astfel de exemplu. 

Pentru orice detalii, preturi sau montaj va stam la dispozitie.

Product added to wishlist
Product added to compare.

Folosim doar cookie-uri esentiale functionarii website-ului.